Det bliver mere og mere moderne med tjenester, der kan streame og afspille musik direkte fra internettet til telefonen. De forskellige tjenester varierer meget i pris, funktioner og tilgængelige sange. Fælles for dem alle er dog, at det skal være nemt at finde musik online og afspille på din smartphone. Selvom mange mobilabonnementer nu forholdsvis meget data til streaming, anbefaler vi stadig at man husker at logge på sit eget bredbånd derhjemme, da det er hurtigere og typisk også billigere.
Fælles for dem alle er også, at de udvider din smartphones musikkatalog mange gange. Som regel har du i hvert fald næppe flere millioner sange liggende på din telefon. Med disse tjenester er det muligt at tilgå alle deres tilgængelige sange, så længe du har forbindelse til nettet. Visse af dem tillader endda at gemme sange og tilgå dem, selvom du er offline.
Det lyder bekendt
Det første program, vi vil beskrive, er svenske Spotify. Hvis det lyder bekendt, er det nok, fordi det er ganske populært herhjemme og er blevet reklameret for på blandt andet tv. Tjenesten går i al sin enkelthed ud på, at man søger på den sang eller kunstner, som man gerne vil høre, og så vælger man den/de sange, som man vil.Her kan man vælge mellem godt 15 millioner sange, selvom visse kunstnere af rettighedsmæssige grunde ikke optræder i kataloget. Det er også muligt at lave spillelister, således at man gemmer sine foretrukne sange. Disse kan også afspilles i offline-mode, såfremt man tilkøber Premium-pakken, som desuden også er nødvendig, hvis man ønsker at gøre brug af tjenesten på sin smartphone. Denne pakke koster 9,99 $ pr. måned og fjerner desuden reklamer.
Spotify gør derudover meget ud af integrationen med sociale medier. Det er muligt at integrere sin Spotify-konto med sin Facebook- eller Twitter-konto, og gennem Facebook kan man dele sange og spillelister med sine venn er, og du kan se, hvad dine venner lytter til.
Siden september 2011 har det været påkrævet for nye brugere at logge ind på Spotify via sin Facebook-konto. Tjeneste fungerer i øvrigt til både iPhone og Android-telefoner. Mange mobilabonnementer er nu begyndt at inkludere adgang til Spotify.
Musikhajen
En tjeneste, der ligner Spotify meget, er Grooveshark. Grooveshark blev skabt i marts 2006 og har ligesom Spotify omkring 15 millioner sange i sit katalog, og man kan søge efter blandt andet titel, kunstner, genre eller venners nylige aktivitet. Her er det ligeledes muligt at oprette spillelister, som kan deles med andre via sociale medier eller email. Det er også muligt at abonnere på andres spillelister.
Med Grooveshark er det også muligt at integrere med sine sociale medier, og så har tjenesten en radio-funktion, hvor hver radiostation spiller musik ud fra en bestemt genre.
Ligesom med Spotify koster Grooveshark på mobilen dog også penge. 9 $ pr. måned eller 90 $ for et år er prisen. Man bør måske være varsom med at betale tjenesten alt for mange penge, da firmaet bliver sagsøgt for brud på pladeselskabernes rettigheder.
Radio på telefonen
Last.fm er en tjeneste, der adskiller sig fra både Spotify og Grooveshark på den måde, at man ikke bare kan skrive titel, kunstner, osv. og derudfra vælge, hvad man vil høre. I stedet kan programmet regne ud for dig, hvilken slags musik du bedst kan lide og spille nogle af disse sange. Det gør den enten ved, at du bruger programmets radio-funktion, at din musikafspiller på computeren eller iPod har tjenestens plug-in installeret, eller du kan integrere den med fx Spotify. Også her er det dog påkrævet, at man betaler penge for at bruge programmet på sin telefon. Beløbet er dog lidt mere beskedne 3 €/$/£ pr. måned, og dette tilkøb er desuden nødvendigt for at bruge tjenesten uden for USA, England og Tyskland. De 6-7 $ (34-40 kr.) forskel pr. måned lyder måske ikke af alverden, men hvis man lige så gerne vil have tjenesten til at blande musik og overraske dig – fortsat ud fra egne præferencer – så er det måske meget gode penge at spare.
Derudover har langt de fleste danske radiostationer en app til din smartphone. Disse er som udgangspunkt alle gratis og afspiller blot den samme musik og de samme programmer, som radiostationerne afspiller i selve radioen. De er heller ikke sværere at finde, end at man blot skriver stationens navn i App Store eller Android Market, og så kommer de frem.
Skriv et svar