Når du skal låne penge online, så skal du igennem en kreditvurdering. Det skal du ligeledes, hvis du skal låne penge gennem din bank. Ved en kreditvurdering vurderer långiveren, om det er forsvarligt at låne penge ud til dig. Men hvad gennemgås der i en kreditvurdering ved de online lån? Det kan du blive meget klogere på her.

Kreditvurdering – hvad er det?

Som vi kort var inde på før, så bliver der lavet en vurdering af en mulig låntager. I dette tilfælde vil kreditvurderingen blive lavet af en privatperson, men skal en virksomhed låne penge laves der også en kreditvurdering. I kreditvurdering kan långiveren få et indblik i, hvordan økonomien er for ansøgeren, samt om det vil være forsvarligt at låne penge til vedkommende. Skåret ind til benet vurderer de, om der er mulighed for at de får deres penge tilbage igen. Vurderes det at en ansøger har en for svag økonomi til at kunne håndtere et lån, bliver man afvist. Har man en fin økonomi til at kunne betale et lån tilbage, bliver man godkendt.

Hvad kigges der på i en kreditvurdering?

Kreditvurderinger hos banker er noget mere omfattende end hos de online udbydere af lån. Når man skal kreditvurderes gennem låneudbyderne, tjekkes det, om man er bosiddende i Danmark, indkomst og eventuelt udgifter. Man opgiver også sin alder, og det tjekkes også, om man står i RKI. Det er ikke mange udbydere, som tilbyder lån, og derfor bliver man som regel sorteret fra.. Omfanget af en kreditvurdering har også meget med lånets størrelse at gøre. Skal du blot låne 5.000 kroner, vil vurderingen ikke være så omfattende. Skal du modsat låne flere hundrede tusinde vil det kræve en meget grundigere kreditvurdering. Her vil der også skulle flere ting fra dig på bordet. Det er ofte årsopgørelse og et budget for din økonomi.

Kreditvurdering afgør lånet

Hos mange online udbydere af lån fungerer en kreditvurdering på den måde, at den afgør dine vilkår for et eventuelt lån. Altså eksempelvis din rente, ÅOP, løbetid samt hvor meget du kan låne. Dette forklarer også, hvorfor de forskellige udbydere markedsfører sig med en rente fra. Står man for eksempel i RKI og udbyderne godkender lånere der står i RKI, vil renten være højere, end hvis det er en person med en god økonomi. Man kan altså lidt se dette som den risiko, der vurderes at være ved at udlåne penge. Vurderes du til at være i risikogruppen vil du blive afvist til lånet.